Antep Fıstığı

Adını, ülkemizde en çok yetiştiği yer olan Gaziantep'ten alan, antep fıstığı ağacının, yağlı ve ince kabuklu yemişine denir. Besin değerleri ve kalorisi yüksek bir besin olan Antepfıstığı bol miktarda protein ve mineral barındırır. Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengindir.

Antep Fıstığı’nın birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Kuruyemiş olarak tüketilir. Baklava gibi çeşitli tatlı, çikolata, helva, dondurma ve salam yapımı en çok kullanıldığı alanlardır. Antep Fıstığının faydaları oldukça fazladır.

  • Günde 10 – 12 adet yenilen iç antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir.
  • 100 gr antepfıstığı vücudun günlük protein, vitamin b1 ve fosfor ihtiyacının %35’ini Karşılayabilmektedir.
  • Antepfıstığında kolestrol yoktur. Kandaki kolestrol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır.
  • Antepfıstığı protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstündür.
  • Vitamin E,B ve C vitaminleri yönünden zengindir.
  • Antepfıstığı şeker hastalığında kullanılabilir.
  • Posa miktarı yönünden pirinç, patates ve buğdaydan daha üstündür.
  • İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
  • Kalp için antepfıstığı kalp sağlığını korumada önemli birkaç ilaç vazifesi görür.
  • Antep fıstığı nekahet dönemlerinde de vücudumuzun dostudur. Bir tertip içinde veya tek başına tüketilen fıstık, nekahet döneminin rahat ve kısa sürmesini sağlar, bünyeyi dirençli hale getirir.
  • Akciğer için iyi bir iltihap temizliyicidir. Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.